Ontdek de historie van het kasteel tijdens een rondleiding

Bij dit arrangement is inbegrepen:

  • Rondleiding door het kasteel

Prijs: € 13,50 p.p voor een volwassene

Kinderen van 4 tot 12 jaar: € 8,50 p.p 

Mocht u het arrangement willen uitbreiden, dat kan met het slaan van een munt.

De kosten voor individuele bezoekers op gezette tijden tijdens openingstijden van het kasteel: € 2,00. De kosten zijn exclusief muntverkoop. 

Kosten van de munten:

  • Messing € 2,00 (handslag)
  • Tin € 3,00 (schroefpers)
  • Zilver € 9,95 (schroefpers)

 

Historische kasteelstad 's-Heerenberg leren kennen

In het prachtige gebied van Montferland ligt de stad 's-Heerenberg. 's-Heerenberg wordt gekenmerkt door de oude straatjes en is een van de grootste kastelen van het land. Benieuwd naar de geschiedenis van een van de grootste kastelen van Nederland, kom dan naar het kasteel. 

 

Rondleiding door het kasteel

Onder leiding van een gids krijgt u een rondleiding door het kasteel. De gids zal de geschiedenis van het kasteel vertellen. Tijdens de rondleiding brengt u een bezoek aan de schatkamer. Bewonder in de schatkamer de vroege Italiaanse schilderkunst, middeleeuwse handschriften en incunabelen. Tevens neemt de gids u mee naar de middeleeuwse toren. In de middeleeuwse toren bevinden zich de wapenkamer en de muntenkamer.

Berghse Muntmeesterhuis

  Op het kasteel hadden de graven Van den Bergh een muntbedrijf. Tot 1580 is gemunt in het muntgebouw. Daarna werden particuliere muntbedrijven niet meer getoleerd door de staat. 

  De Oude Grafelijke Munt is heropend op het verzoek van velen. U kunt zelf een munt slaan. Het slaan van een munt gebeurt wel onder leiding van de muntmeester.

  Op de eerste en laatste zondag kunt u vanaf april met uitzondering van de maanden juli en augustus om 14.30 uur een munt slaan. 

  In de maanden juli en augustus elke donderdag om 14.30 uur. 

  De duur van het munt slaan is 45 minuten. 

Mogelijkheden

De volgende faciliteiten zijn beschikbaar bij deze locatie. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

 • parkeren
 • restaurant

Onze partner

Fantastische ervaring

Brengt u binnenkort een bezoek aan 's-Heerenberg, dan kunt u dit kasteel niet overslaan. Het middeleeuws kasteel wordt omgeven door een gracht en half omsloten door een oude vestingwal. Het kasteel is gebouwd in de 13e-eeuw.De bestaande delen die nog steeds te bezoeken zijn dateren uit de 14e, 15e en 17e eeuw. Het kasteel is nog steeds prachtig, maar het aanzien van het kasteel is wel veranderd door de jaren heen. Dit koment door uitbreiding, verfraaiingen, branden en oorlogen. Van een middeleeuws verdedigingsburcht werd het langzamerhand een fraai slot.

Berghs Muntmeesterhuis

De graven Van den Bergh hadden muntbedrijven op of bij hun kastelen in ‘s-Heerenberg. Een van deze bedrijven is het Berghs Muntmeesterhuis. De muntslag, die op middeleeuwse priveleges was gebaseerd, bloeide vooral in de 16e eeuw op. Tot 1580 is er in het muntbedrijf gemunt. Hierna werden muntbedrijven niet meer getolereerd door de staat. Wel kunt u het muntbedrijf nog steeds bezoeken. U kunt tijdens een rondleiding zelf ook een munt slaan en meenemen als souvenir.

Landgoed en Omgeving

Aan de flanken van het golvende landschap van Montferland en op de grens van het Rijndal in het Nederlands-Duitse grensgebied ligt het kasteel. Het kasteel is een van de grootste kastelen van Nederland en stamt uit de 13e eeuw. Defensieve kracht werd door het kasteel ontleed aan de gracht die het gebouw omringd.Het kasteel heeft circa 1150 hectare grond, waarvan 250 hectare bos in eigendom. In het Bergherbos ligt de Motte Montferland. Een motte is een door mensenhanden opgehoogde natuurlijke heuvel. De motte is omgeven door een gracht en een dubbele aarden wal. Rond de motte en in het bos kunt u heerlijk wandelen en fietsen.

Praktische informatie

Het kasteel is toegankelijk voor mindervaliden. Aan het begin van de oprit naar het kasteel bevinden zich 2 gehandicaptenparkeerplaatsen. Er is een gehandicaptentoilet in het Koetshuis (tegenover het kasteel) en er is een rolstoellift (max. 200 kg). De lift verschaft toegang tot de hal, troonzaal, Italiaanse kamer, expositieruimten en de trouwzaal. De eerste verdieping kunt u bereiken met de traplift. Mocht u met de elektrische fiets komen, dan kunt u uw fiets opladen terwijl u geniet van een culturele middag. De auto kunt parkeren bij het kasteel of in de directe omgeving van het kasteel. Mocht u bij het kasteel willen parkeren, dan kunt een parkeermunt aanschaffen bij de kassa voor € 2,00. In de directe omgeving is het betaald parkeren.